Anàlisi de riscos i polítiques socials.

L’anàlisi de riscos i polítiques socials és l’objecte d’assignatures troncals de la Llicenciatura i el grau de sociologia, que imparteixen membres del grup GRISA. És, així mateix, una de les línies de recerca principals del grup, que ha generat un número considerable de publicacions i presentacions a Congressos nacionals i internacionals. En els últims anys alguns dels treballs d’investigació liderats per membres del nostre grup, com els Informes de la Inclusió Social a Espanya 2008 i 2009 han tingut un impacte acadèmic i social notable. En setembre de 2010, dos membres del grup coordinen la taula “Infància i Política Social” en el II Congrés  de la Red Española de Política Social.

L’anàlisi dels riscos socials és centra en els processos sociològics que exposen individus i col·lectius a situacions de vulnerabilitat i exclusió. Habitualment es fa una diferenciació entre “vells” i “nous” riscos socials. El vells riscos es refereixen a condicions naturals “incontrolables” que tradicionalment han pertorbat la vida de les persones,  exposant-los a davallades dràstiques del seu benestar (com una epidèmia, una guerra, una situació de sequera), així com a tots els riscos socials derivats de episodis i processos individuals que afecten negativament les capacitats socials de les persones (com la malaltia, l’envelliment o la dependència). Davant d’aquest riscos, en les societats post-industrials emergeix una nova modalitat de risc social, que és en bona mesura resultat de processos socials i decisions individuals. Els nous riscos s’associen per una banda a canvis en les formes d’organització de les nostres societats i els desenvolupament de la infraestructura tecnològica que acompanya aquests canvis. Per altra, estan lligats al  declivi d’estructures normatives tradicionals i l’afiançament del procés d’individualització. Els ciutadans de les societats post-industrials són, en bona mesura, agents “lliures” que dissenyen les seves vides, creant condicions que els exposen a noves formes de risc (per exemple, quan opten per abandonar prematurament els estudis, per trencar el seu matrimoni o s’embarquen en un projecte migratori)

L’emergència d’aquest riscos ha intensificat la preocupació per dotar a la societat de dispositius per anticipar i prevenir el risc, així com pal·liar les seves conseqüències. Els Estats de benestar, concebuts originàriament com instruments per proveir seguretat davant dels “vells riscos”, estan reinventant-se per donar resposta als nous riscos emergents. La nostra voluntat com a grup és que la nostra recerca pugui aportar noves evidències i elements de reflexió sobre la natura i implicacions dels nous riscos  amb l’objecte d’orientar adequadament la intervenció social, ja sigui de caràcter públic, privat o mixta. Els principals àmbits d’especialització dels membres del nostre grup lligats a aquesta línia de recerca son l’anàlisi de la pobresa i l’exclusió social, dels processos de desestructuració familiar, de situacions de vulnerabilitat educativa i laboral.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s