Ciència i tecnologia.

Després de  tres dècades amb un domini important de Merton i la posterior resposta de Kuhn, les anàlisi de perspectives sobre la comunitat científica, la vida de laboratori, les controvèrsies científiques, el relativisme, l’etnometodologia o la teoria de l’actor xarxa varen permetre obrir espectacularment un ventall d’anàlisi interdisciplinar i multidisciplinar tant dels professionals que s’hi dediquen, com de les tècniques i metodologia d’estudi.

Al 1996, l’OCDE afirmava en un dels seus informes que les economies dels països als quals representa es basaven de manera creixent en el coneixement i la informació. El coneixement es reconeix en l’actualitat com a la base de la productivitat i el creixement econòmic i s’accepta d’una manera ampla el concepte d’economia i societat basada en el coneixement (OCDE, 1996). El coneixement com a base per al canvi general de la nostra societat ha estat un element clau de la Sociologia de la Ciència. Tanmateix, el pas del coneixement com a instrument essencial per a l’anàlisi de la societat situa la Sociologia de la Ciència com a una disciplina imprescindible per a l’anàlisi de l’economia i la societat actuals. Aquest fet ha ampliat la recerca cap a una anàlisi molt més ample que inclou l’impacte de la ciència i la tecnologia en la societat, el paper dels científics com a professionals en la societat del coneixement, la importància de l’avaluació de les activitats, el procés d’institucionalització, l’anàlisi de les organitzacions productores i receptores, i l’estructura i les dinàmiques que conformen el sistema i l’ecosistema de la ciència i la tecnologia en diversos països. Els models de la Triple Helix, de la Open Innovation, els Innovation Networks i els Ecosistemes de la Innovació han estat molt exitosos tant des de la Sociologia com des d’àmbits molt diversos del coneixement.

A la Universitat de Barcelona es treballa en projectes de recerca en aquests àmbits, des de la convocatòria del Plan Nacional de 1990, on es va realitzar una anàlisi específica de la pròpia universitat com a institució organitzadora, productora i difusora de coneixement.  A més, el paper de la Universitat de Barcelona ha estat pioner al ser la primera universitat de l’Estat que va impulsar al 1997 la creació d’un Parc Científic. Un Parc és, segons la definició que dóna l’Associació Internacional de Parcs Científics i Tecnològics (IASP) “una organització gestionada per professionals que té l’objectiu fonamental d’incrementar la riquesa de la seva comunitat, promovent la cultura de la innovació, la competitivitat de les seves empreses i institucions generadores de saber. Amb aquest objectiu, un Parc estimula i gestiona el flux de coneixement i tecnologia entre les universitats, institucions de recerca, empreses i mercats; impulsa la creació i el creixement d’empreses innovadores (spin-off), i  proporciona altres serveis de valor afegit així com espai i instal·lacions de gran qualitat”.

En aquest sentit, el Departament de Sociologia i Anàlisi de les Organitzacions (DSiAO) no només compta amb personal docent i investigador que té una ampla experiència en docència i recerca en Sociologia del Coneixement i la Ciència a nivell internacional, un extens número d’articles i llibres publicats, i una participació en projectes públic i privats;  sinó que a més ha estat directament vinculat al projecte de creació del model, execució, gestió i creixement d’un dels instruments centrals per a la transferència, difusió i impacte del coneixement científic i tecnològic cap a la societat actual, el Parc Científic de Barcelona. I, per tant, pot contribuir a aquesta línia d’investigació aportant la seva vàlua i experiència.

Anuncios

Una respuesta a Ciència i tecnologia.

  1. Pingback: GRISA | Grup de Recerca en Sociologia Aplicada

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s