Generacions i edats.

La línia de recerca sobre Generacions i edats agrupa els treballs que realitzen un bon nombre de membres del grup tant per separat, com de forma coordinada en projectes comuns. Dins del grup es desenvolupa investigació en els camps de la sociologia de la infància, de la joventut, de les relacions intergeneracionals o de la gerontologia social. També  s’ha analitzen les polítiques socials amb orientacions edataries i els biaixos dels Estats de benestar en relació a aquestes polítiques. Els membres del grup participen o han participat en diversos projectes nacionals i internacionals sobre aquestes qüestions, amb equips d’altres universitats i centres de recerca. Els temes que s’aborden en aquests estudis s’incorporen a la docència en diferents assignatures de la llicenciatura i grau de Sociologia (Problemes Socials, Polítiques Socials), i d’altres on imparteixen classe els membres del grup Grisa.

L’edat és un dels principals criteris de divisió social. En les societats més simples, descrites pels antropòlegs, l’edat sol ser un un del principis més importants d’organització social, que situa els individus en categories excloents, a les que s’incorporen després de participar en rites de passatge elaborats. En el món occidental desenvolupat, l’edat juga un paper de primer ordre al llarg del cicle vital. Des de petits, la biografia de les persones es troba trossejada en etapes compartimentades (infància, edat adulta, ancianitat), a les quals corresponen responsabilitats, drets i formes de protecció específiques. Les polítiques que desenvolupen els Estats de benestar exerceixen una influència considerable en aquesta configuració de les trajectòries individuals, establint un calendari de transicions vitals en moments relativament fixes així com un conjunt d’horitzons vitals cap a la que els individus encaminen les seves vides: l’emancipació, la formació d’una familia, la jubilació, etc. Totes aquestes iniciatives de regulació social i política determinen la distribució de riscos i l’accés a recursos socials.

Un àmbit d’anàlisi que ens interessa especialment és el camp de les relacions intergeneracionals. En una primera línia de recerca s’estudien les modificacions en les normes i compromisos de solidaritat intergeneracional a Espanya com a conseqüència dels profunds canvis experimentats per un sistema sustentat en el “familisme”, entés com un model de protecció social on les xarxes familiars (i, dins d’aquestes, especialment les dones) assumeixen responsabilitats molt importants en la provisió de benestar als integrants que experimenten situacions de necessitat (joves econòmicament dependents, malats, persones discapacitades, etc). Una segona línia de recerca analitza les relacions intergeneracionals en les llars on viuen infants. Interessa particularment la influència dels vincles intergeneracionals sobre el benestar i les trajectòries dels menors. Finalment, una tercera línia de recerca es concentra en les activitat de cura envers les persones grans i dependents.

Cal destacar la feina que realitzen diversos membres del grup en el Consorci d’Infància i Món Urbà (CIIMU), un consorci d’administracions públiques i universitats catalanes (entre elles, la Universitat de Barcelona). Un membre de GRISA coordina el IV Informe sobre Infància i Famílies a Catalunya, projecte en el qual també participen cinc membres més de GRISA.

Anuncios

Una respuesta a Generacions i edats.

  1. Pingback: GRISA | Grup de Recerca en Sociologia Aplicada

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s