Salut i Sanitat.

La salut i la sanitat han estat sempre temes d’alta importància en la trajectòria docent i d’investigació del Departament de Sociologia i Anàlisi de les Organitzacions (DSiAO). Així s’ha concretat no només en publicacions dels seus professors sinó en assignatures impartides en la Llicenciatura i en el Doctorat. Això no només es deu a l’excel·lent trajectòria científica dels seus impulsors en el DSiAO sinó també a l’atractiu que suposa per al sociòleg, i per a l’alumne, l’estudi d’un àmbit -salut, sanitat, societat- en el qual es combinen de manera extraordinària elements clau de les teories sociològiques, dels processos i les estructures socials, dels problemes socials, o de les polítiques socials, però també de la sociologia de les professions, de la sociologia de l’administració, de la sociologia de les organitzacions, o la sociologia del treball, per esmentar-ne algunes importants. És per tant un extraordinari camp d’anàlisi!

El sector salut és un dels sectors més actius des del punt de vista econòmic i social, no solament per com afecta la seva organització i activitat al conjunt de la població sino també com impacte en el món laboral, tecnològic, d’innovació, i formació, i gran part dels pressupostos estatals i autonòmics es dediquen a la salut i a l’organització dels serveis sanitaris. Aquest és també un excel·lent àmbit d’estudi per comprendre millor els processos de presa de decisions, l’avaluació de les intervencions i l’impacte de les mateixes.

Es tracta d’un àmbit que té així mateix una funció social molt definida; una forma de recerca social aplicada, sistemàtica, i encaminada a identificar, obtenir i proporcionar informació suficient i rellevant per a la presa de decisions en serveis de gran transcendència social, ressaltant la rellevància de les desigualtats socials, les creences i valors socials, la participació, l’organització en xarxa, o l’anàlisi del context. És per tant una línia de recerca directament adreçada a l’acció i al canvi.

Des d’un punt de vista sociològic la salut física i mental adquireix importància fonamental en tres sentits. En primer lloc, es preocupa per l’estudi de com la salut afecta als individus i a les comunitats, i per tant com són els processos socials de salut i malaltia, i com  influeixen els aspectes socials en la salut. En segon lloc s’interessa per les experiències individuals en salut, malaltia, discapacitat física i mental així com davant de la mort. Finalment, estudia com la societat s’organitza, com disposa els recursos per atendre aquestes necessitats en salut i benestar físic i mental.

No obstant això, la perspectiva d’anàlisi més freqüent en l’àmbit de la salut ha estat tradicionalment el model biomèdic. Aquest model entén salut com a absència de malaltia i fa ús de conceptes molt ancorats en la literatura científica mèdica, epidemiològica i clínica. La perspectiva sociològica ofereix punts de vista diferents, sovint complementaris, a aquest model. Ofereix visions teòriques i analítiques que permeten estudiar en major profunditat aspectes com els processos de emmalaltir i cura, el paper de l’edat, la classe social, el nivell socioeconòmic, l’ètnia, o el gènere en la salut, la socialització en salut, en malaltia i en la mort, la medicalització i els processos pels quals problemes no mèdics es podem definir com a mèdics, el rol del pacient i el dels diferents actors, els processos d’estigmatizació, dependència, suport social, les relacions entre pacients i personal sanitari, i la participació dels ciutadans i els pacients en la presa de decisions (shared decision-maKing), entre d’altres.

La trajectòria acadèmica i professional del grup esdevé de gran vàlua i utilitat per al desenvolupament adequat d’aquesta línea d’investigació, tant per l’experiència acumulada en la investigació en aquest camp d’estudi (publicacions, projectes competitius) com pel coneixement generat com a part de la xarxa acadèmica i social específica a nivell nacional i internacional.

Anuncios

Una respuesta a Salut i Sanitat.

  1. Pingback: GRISA | Grup de Recerca en Sociologia Aplicada

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s