Sexualitat i relacions afectives.

Aquesta línea de recerca agrupa dos camps d’estudi: 1) l’anàlisi sociològica de la sexualitat, i 2) l’anàlisi de les relacions d’intimitat en el si de les parelles.
La recerca en sexualitat des d’una perspectiva sociològica té una llarga tradició en el Departament de Sociologia i Anàlisi de les Organitzacions. El DSiAO ha desenvolupat tot un seguit de recerques en aquest ámbit. Al respecte en són exemples les recerques fetes sobre: sida i malalties de transmissó sexual, minories sexuals, treball sexual, sexualitat i migracions, o joventut i reproducció. Tanmateix, el DSiAO ha ofertat una amplia gama de serveis docents en l’àmbit de les sexualitats vistes en perspectiva sociològica. És en els estudis de grau i de post-grau de Sociologia, Criminologia, d’Infermeria, i de Ciència Política, on aquesta participació ha estat mes visible. Algunes de les assignatures ofertades sobre sexualitat en perspectiva sociològica han estat: Delinqüència Sexual, Sociologia de la Sexualitat, Minories sexuals i Política, i Educació Sexual. D’altra banda, la recerca en sexualitat feta des de el DSiAO ha permès la publicació de diversos manuals universitaris, i també de llibres i articles de difusió nacional i internacional, de manera que hores d’ara el DSiAO és capdavanter en la recerca i en el desenvolupament teòric de la mirada sociològica sobre la sexualitat a l’Estat Espanyol. La recerca en sexualitat en perspectiva sociològica és una aportació especialitzada que el DSiAO realitza a la Universitat catalana i al conjunt de la societat. La participació en Congressos nacionals i internacionals ens ha permès desenvolupar una ampla xarxa de recerca en sexualitat, amb contactes amb d’altres universitats d’Europa i d’Amèrica. La oferta docent i investigadora especialitzada en sociologia de la sexualitat ens permet captar estudiants estrangers, es especial de la resta d’Europa i també d’Amèrica del Sud. Cal destacar les contribucions que la recerca en sexualitat realitzada des del DSiAO pot fer a la societat. En primer lloc, estan les aportacions relatives a la salut i al benestar, en un context de canvi social ràpid. En segon lloc, son importants els anàlisis dels estils de vida relacionats amb la diversitat sexual. Les aportacions i el desenvolupament de la recerca teòrica en sexualitat i societat, es complementa amb tot un seguit de projectes de recerca específics. Algunes d’aquestes properes recerques fan referència a la protecció sexual de la infància, al treball sexual masculí, i a la prevenció de les malalties de transmissió sexual entre la joventut. En resum, la sexualitat es un espai que permet entendre millor la societat i que ajuda a comprendre el canvi social . La tradició docent i investigadora del DSiAO vol ser fomentada en el marc d’un grup de recerca consolidat i innovador.

La segona línia d’investigació té un caràcter més emergent. Es concentra en l’anàlisi de la transformació de les relacions d’intimitat en el si de les parelles. En els darrers temps les relacions de parella estan assentant-se sobre noves bases, que no asseguren de la mateixa manera que ho feien en el passat l’estabilitat del projectes sentimentals. És el que Zygmunt Bauman ha anomenat “amor líquid”, que fonamenta noves formes de compromís i aspiracions respecte al projecte vital en parella. Alguns membres del grup GRISA venen analitzant les relacions d’intimitat de les noves parelles joves, amb especial atenció al canvis en dinàmiques sentimentals i de conflicte. Per una banda, estem interessats en identificar els factors sociològics que contribueixen a preservar l’estabilitat de les relacions de parella i les noves estratègies que els actors implicats posen en pràctica per assolir aquest objectiu. Per altra, estem interessats en els processos socials que tensionen les relacions de parella, les noves modalitats de gestió del conflicte,  així com els processos de dissolució de aquestes relacions.

Anuncios

Una respuesta a Sexualitat i relacions afectives.

  1. Pingback: GRISA | Grup de Recerca en Sociologia Aplicada

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s