Polítiques de seguretat ciutadana

L’anàlisi de la seguretat ciutadana i de les seves polítiques té una llarga tradició de docència, recerca, transferència de coneixement i publicacions al Departament de Sociologia. La seguretat-dels-ciutadans és una àrea d’estudi complexa que va molt més enllà dels aspectes delictius. Està connectada amb aspectes de qualitat de vida, drets i ciutadania, o de benestar. La seguretat és una condició per a la llibertat, per la democràcia i pel funcionament de les institucions. El seu camp agafa elements de les tradicions de la sociologia de la desviació, sociologia del dret, sociologia del risc i la incertesa, sociologia política, o criminologia, entre d’altres. El concepte de seguretat té a veure amb els nivell de risc que es presenten com a socialment acceptable. El camp de la seguretat ciutadana esta relacionat amb la protecció de drets humans, polítics, socials, cívics, i ambientals que es consideren fonamentals. L’estudi de les polítiques de seguretat ciutadana compren el conjunt d’actuacions públiques adreçades a proporcionar nivell acceptables de seguretat en els àmbits esmentats.

La present línia de recerca comprèn l’anàlisi de problemes de seguretat. Això porta a l’estudi dels factors que incideixen en les dimensions objectiva, subjectiva i de tolerància; els plantejaments ideològic-polítics; els diferents models i politiques comparades d’actuació; els processos de la construcció d’aquestes polítiques;i l’avaluació del seu impacte. L’àrea és molt gran amb una gran quantitat de delictes o problemàtiques diversa que requereixen plantejaments i respostes polítiques molt diferents. Es plantegen a més una gran riquesa de qüestions metodològiques i aplicades sobre els indicadors més adients per mesurar qüestions com les necessitats i demandes de seguretat de la població, la por, la tolerància, l’eficàcia, l’equitat, o la prevenció. Es considera de gran interès l’anàlisi de l’impacte econòmic de la delinqüència, i els estudis de cost/eficàcia de les actuacions. Són importants els estudis sobre les grans polítiques d’àmbit nacional, l’Anàlisi comparatiu a nivell europeu, o les directius d’organismes internacionals (EU, Interpol…), però també és d’interès la recerca de les polítiques a nivell local i de la comunitat. La seguretat té una arrel local. Això es veu especialment en temes com la participació ciutadana en les polítiques de seguretat, o les experiències de prevenció d’èxit.

Un aspecte molt connectat amb les polítiques és l’anàlisi institucional i organitzatiu. Questions com els models policials apareixen transversalment. L’anàlisi de les polítiques de prevenció és un tema central. Es fa necessari estudiar l’organització institucional, les estratègies de prevenció o el rol preventiu de les diferents agències. Altre tema cabdal és l’estudi del sistema sencer de seguretat analitzant les pautes de cooperació i conflicte entre diferents organitzacions públiques, privades o de la societat civil relacionades amb la seguretat. L’anàlisi de les relacions passa per comprendre l’estructura, interessos i estratègies del sector privat de la seguretat o del tercer sector. En relació a això és necessari estudiar els processos de privatització. Un tema emergent a nivell internacional és la relació entre les estructures policials públiques i privades i la seva participació en missions en països amb fronts de guerra oberts.

Anuncios

Una respuesta a Polítiques de seguretat ciutadana

  1. Pingback: GRISA | Grup de Recerca en Sociologia Aplicada

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s