Societat del risc i de la incertesa.

 La sociologia del risc i de la incertesa és una de les àrees de la sociologia amb un creixement més ràpid. Questions com el canvi climàtic, la delinqüència transnacional, les pandèmies, o el terrorisme fan que aquesta branca estigui despertant un gran interès a nivell internacional. Aquest camp proporciona un marc per entendre de forma integral aquests problemes. Hi ha tres grans paradigmes teòrics. El més conegut és el de la societat del risc que veu els riscos derivats de la globalització i la societat postmoderna com la gran força de transformació de la societat. El segon és la perspectiva sociocultural que planteja els riscos com socialment construïts, sobre tot al voltant de les fronteres grupals del “nosaltres” i el “ells”. El tercer és el model de la governabilitat. Té una arrel foucaultiana i planteja que la qualificació de quelcom com a risc amaga una estratègia de dominació i poder. Aquestes perspectives permeten analitzar els riscos en les seves vessants racionalistes, constructivistes, o polítiques.

La present línea de recerca analitza la societat en termes de risc, incertesa, i seguretat. Es treballen fonamentalment les qüestions de la delinqüència, els riscos mediambientals, o laborals posant l’èmfasi en les seves conseqüències socials. Dins de l’àmbit de l’anàlisi, i des de una perspectiva objectivista, s’estudien els factors que porten a la aparició, expansió o reducció de certs riscos. S’analitzen les desigualtats de seguretat entre el grups. Interessa també la qüestió de la producció de riscos en les organitzacions, i la qüestió dels límits de la racionalitat. Des de una perspectiva constructivista, s’estudia com diferents grups perceben i defineixen riscos, així com la forma en que es posicionen davant d’ells. També interessen els factors que ho expliquen. En aquest àmbit està també tota la qüestió de la por i el sentiment d’inseguretat.

Interessen els processos que porten a la elaboració de polítiques de seguretat per donar resposta a les diferents situacions i conseqüències social del risc. L’àmbit és divers. D’una banda, s’analitza com els problemes d’inseguretat entren a la agenda política de la mà de grups d’interessos, o moviments socials i com arriben a transformar-se en plans d’acció. L’anàlisi dels objectius de les polítiques, de la seva implementació i avaluació és un altre focus d’interès. També ho són els processos de pressa de decisions en situacions de incertesa. S’estudia la comunicació de riscos a la població, la participació de la població en aquestes qüestions, el conflicte de visions entre els experts i la població, o la regulació dels riscos. Més profundament, esta el tema dels límits de les polítiques i l’Estat per afrontar cert riscos. D’altre banda, hi ha la qüestió del rol que poden desenvolupar la iniciativa, pública, privada i de la societat civil com a gestors de riscos. Tot això lliga amb l’estudi organitzatiu i institucional de la seguretat.

Anuncios

Una respuesta a Societat del risc i de la incertesa.

  1. Pingback: GRISA | Grup de Recerca en Sociologia Aplicada

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s